Alla inlägg av admin

Kojor, kojor, kojor

Kojbyggen pågår ständigt på vår fina skolgård. Leken finner ständigt nya vägar och det är spännande att se och höra hur barnen bearbetar sina nyvunna kunskaper från skolan i leken.

Fxardagen

Stort, stort tack till alla Ösbyfamiljer som var med och fixade i lördags! Under trevliga former fick vi mycket gjort och det blev en härlig dag för både barn och vuxna. Tack för att ni gör skillnad!

NTA

Vi har experimenterat med sött och salt vatten. Konstaterade att en potatis flyter i salt vatten och sjunker i sött. Häller man i sött vatten försiktigt i en mättad saltlösning lägger sig potatisen i mitten.

Mattelek

Eleverna roar sig ibland med att leka skola på rasterna. På denna rast var det hur många bollar får plats i en basketkorg? som var lektionen.

Rocka sockorna

Idag rockar vi sockorna på Internationella Downs syndromdagen. Det innebär att vi hyllar olikheter och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter. Varför rockar vi sockorna just den 21/3? Jo, eftersom Downs syndrom innebär att man har 3 exemplar av kromosom nr 21.

Vasalopp

Vasaloppet blev en höjdare. Barnen åkte många varv i solen. Varma och svettiga blev vi och alla hade gjort sig förtjänta av sin medalj.

Vinter-OS

Efter att den olympiska OS-elden tänts på Ösby tävlade lagen i strålande sol och gnistrande snö. På bilden ser ni fyra av de åtta grenarna; Samarbetsskidor, pulkaslalom, curling och tornbygge.

Rita med sax

Freja utforskar former genom att med sax och lim skapa byggnader. Vi är noga med att benämna de geometriska formerna vid dess rätta namn redan i förskoleklassen.

Ordklasser

Vi arbetar med ordklasser. Djuren på bilden kan beskrivas på många sätt och eleverna fick i uppgift att använda alla ordklasserna substantiv, adjektiv och verb i sina beskrivningar.

Tack för i år

Fackeltågets avslutning får symbolisera vårt tack för i år. Efter ett makalöst julspel med stora insatser från alla elever tar vi nu jullov.

Med tillönskan om en skön och rolig julledighet!

Lucia

Inte nog med att vi firar stort här på Ösby idag på luciadagen. Igår kväll lussade treorna på Djursholms Slott. Inte ett politikeröga torrt.

Äntligen snö!

Härliga snö! Inte finns det väl ett härligare lekmaterial? Skolgården inbjuder till många sorters lekar, idag mest att rulla stora snöbollar, bygga snöfigurer, åka pulka och att baka snökakor att sälja i en av skolgårdens många restauranger.

Snällkalendern

Snällkalendern är en julkalender som utmanar oss att göra något snällt varje dag hela vägen fram till julafton. Vi öppnar dagens lucka tillsammans i klassrummet. Kalendern kommer från Friends hjälper oss i vårt värdegrundsarbete under december.

Fortbildning på Vetenskapens Hus

Då och då samlas personalen på kvällstid för fortbildning, kollegialt lärande, diskussioner och för att skapa ännu mer samsyn i våra arbetssätt. Vi kallar det för husmöte. Denna gång var vi på kurs i programmering med Blue Bots och Scratch Jr. Tack Vetenskapens Hus!

Perla

Idag uppträdde Perla Bjurenstedt för oss. Perla sjunger om värdegrund och barnen sjunger med så taket nästan lyfter.  Han har besökt oss i över 20 år! Roligt att hans låtar nu finns på Spotify.

Matsalskampen

Matsalskampen är en tävling mellan Nordostkommunernas skolor som går ut på att lära oss att tänka klimatsmart. Det gäller att slänga så lite matrester som möjligt. Kampen har pågått i två dagar och det ser bra ut så långt. Siffrorna i diagrammet betyder att vi tillsammans slängde 300 gram på måndagen och 400 gram på tisdagen. Kämpa på!

Bottar

Eleverna börjar bli riktigt bra på programmering. Barnen skapar  uppdrag åt varandra kring hur Botten skall röra sig mellan de geometriska figurerna.

Teknikdag

Under teknikdagen visade eleverna mycket nyfikenhet och idérikedom. Fadderklasserna F+2 arbetade med att ställa upp hypoteser kring hur en elektrisk pryl såsom symaskin, telefon eller hårddisk ser ut inuti för att sedan skruva isär och se hur det verkligen ser ut. Och kanske skapa något nytt av delarna.

Fadderklass 1+3 byggde broar med fokus på konstruktion och hållbarhet i material som sugrör, lego, kartong, toarullar och kapla.

FN-dagen

Vi firar FN-dagen med sångsamling. Klasserna fick framföra varsin sång på tema fred och vänskap. Vi tittade också på en film om rätten till utbildning. Enligt barnkonventionen har varje barn rätt till utbildning, social trygghet och skälig levnadsstandard, men det är inte så självklart som vi ibland kan tro.

Violauppträdande i Mörby C

IMG_2040.MOV Pirrigt var det, men se i filmen hur bra det gick! Våra stråkelever uppträdde i samband med Kulturbiennalen i Mörby C. Tidigare i veckan ställdes även elevernas bildkonst ut vid biennalens öppningsceremoni Ljus i mörkret .

Vi tror att estetiska lärprocesser underlättar inlärning.

Kidsvolley

Kidsvolley är en idrott där alla i laget är aktiva, det finns inga avbytare och alla har en uppgift. Det är kunskaperna och inte ålder eller kön  som styr. I vår turnering var alla vinnare och syftet är att ha roligt uppnåddes med råge.