Kojbyggen pågår ständigt på vår fina skolgård. Leken finner ständigt nya vägar och det är spännande att se och höra hur barnen bearbetar sina nyvunna kunskaper från skolan i leken.
Stort, stort tack till alla Ösbyfamiljer som var med och fixade i lördags! Under trevliga former fick vi mycket gjort och det blev en härlig dag för både barn och vuxna. Tack för att ni gör skillnad!
Vi har experimenterat med sött och salt vatten. Konstaterade att en potatis flyter i salt vatten och sjunker i sött. Häller man i sött vatten försiktigt i en mättad saltlösning lägger sig potatisen i mitten.
Tipsrunda är svårt och klurigt. Det räcker inte att kunna svaren, man måste också kunna läsa och veta hur man kryssar i ett protokoll. Då kan det vara skönt att ha sin fadder med sig.
Varje månad får en klass rösta fram sin önskelunch som senare serveras i matsalen. Idag var det ettornas tur att få njuta av sin önskelunch – spenatsoppa med ägg. Mums!
Idag rockar vi sockorna på Internationella Downs syndromdagen. Det innebär att vi hyllar olikheter och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter. Varför rockar vi sockorna just den 21/3? Jo, eftersom Downs syndrom innebär att man har 3 exemplar av kromosom nr 21.
Efter att den olympiska OS-elden tänts på Ösby tävlade lagen i strålande sol och gnistrande snö. På bilden ser ni fyra av de åtta grenarna; Samarbetsskidor, pulkaslalom, curling och tornbygge.
Freja utforskar former genom att med sax och lim skapa byggnader. Vi är noga med att benämna de geometriska formerna vid dess rätta namn redan i förskoleklassen.
Vi arbetar med ordklasser. Djuren på bilden kan beskrivas på många sätt och eleverna fick i uppgift att använda alla ordklasserna substantiv, adjektiv och verb i sina beskrivningar.
Härliga snö! Inte finns det väl ett härligare lekmaterial? Skolgården inbjuder till många sorters lekar, idag mest att rulla stora snöbollar, bygga snöfigurer, åka pulka och att baka snökakor att sälja i en av skolgårdens många restauranger.
Snällkalendern är en julkalender som utmanar oss att göra något snällt varje dag hela vägen fram till julafton. Vi öppnar dagens lucka tillsammans i klassrummet. Kalendern kommer från Friends hjälper oss i vårt värdegrundsarbete under december.
Ettorna har skrivit egna sagor på sina lärplattor. Först fick de arbeta kring en detaljerad bild av en djurpark för att hitta karaktärer och inspiration till sina berättelser.
Då och då samlas personalen på kvällstid för fortbildning, kollegialt lärande, diskussioner och för att skapa ännu mer samsyn i våra arbetssätt. Vi kallar det för husmöte. Denna gång var vi på kurs i programmering med Blue Bots och Scratch Jr. Tack Vetenskapens Hus!
Idag uppträdde Perla Bjurenstedt för oss. Perla sjunger om värdegrund och barnen sjunger med så taket nästan lyfter. Han har besökt oss i över 20 år! Roligt att hans låtar nu finns på Spotify.
Matsalskampen är en tävling mellan Nordostkommunernas skolor som går ut på att lära oss att tänka klimatsmart. Det gäller att slänga så lite matrester som möjligt. Kampen har pågått i två dagar och det ser bra ut så långt. Siffrorna i diagrammet betyder att vi tillsammans slängde 300 gram på måndagen och 400 gram på tisdagen. Kämpa på!
Under teknikdagen visade eleverna mycket nyfikenhet och idérikedom. Fadderklasserna F+2 arbetade med att ställa upp hypoteser kring hur en elektrisk pryl såsom symaskin, telefon eller hårddisk ser ut inuti för att sedan skruva isär och se hur det verkligen ser ut. Och kanske skapa något nytt av delarna.
Fadderklass 1+3 byggde broar med fokus på konstruktion och hållbarhet i material som sugrör, lego, kartong, toarullar och kapla.
Vi firar FN-dagen med sångsamling. Klasserna fick framföra varsin sång på tema fred och vänskap. Vi tittade också på en film om rätten till utbildning. Enligt barnkonventionen har varje barn rätt till utbildning, social trygghet och skälig levnadsstandard, men det är inte så självklart som vi ibland kan tro.
IMG_2040.MOV Pirrigt var det, men se i filmen hur bra det gick! Våra stråkelever uppträdde i samband med Kulturbiennalen i Mörby C. Tidigare i veckan ställdes även elevernas bildkonst ut vid biennalens öppningsceremoni Ljus i mörkret .
Vi tror att estetiska lärprocesser underlättar inlärning.
Kidsvolley är en idrott där alla i laget är aktiva, det finns inga avbytare och alla har en uppgift. Det är kunskaperna och inte ålder eller kön som styr. I vår turnering var alla vinnare och syftet är att ha roligt uppnåddes med råge.